×
menu
Μύθοι και αλήθειες που αφορούν το Snacking

Η ποικιλία των τροφίμων που υπάρχουν γύρω μας, η εύκολη πρόσβαση σε γρήγορα γεύματα χαμηλής διατροφικής αξίας καθώς και ο περιορισμένος χρόνος, έχουν  οδηγήσει στην συχνότερη κατανάλωση μικρών και γρήγορων ενδιάμεσων γευμάτων-σνακ . Πως όμως το snacking επιδρά στην υγεία και στο σωματικό βάρος και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να τα απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές;

Τι είναι το snacking;

Ο όρος «σνακ» αναφέρεται  σε  γεύματα (διατροφικά επεισόδια)  τα οποία  συμπεριλαμβάνουν  όλα εκείνα τα τρόφιμα και τα ροφήματα  που καταναλώνονται έξω από το πλαίσιο των κύριων γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Ωστόσο, το μέγεθος, το ενεργειακό περιεχόμενο και η συχνότητα κατανάλωσης σνακ, ποικίλουν ανάλογα με την διαθεσιμότητα χρόνου, την προσωπική αντίληψη καθώς και το κοινωνικό περιβάλλον του εκάστοτε καταναλωτή.

Γιατί αποτελεί υγιεινή συνήθεια;

Η κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της δίαιτας, με την αύξηση κατανάλωσης φρούτων, δημητριακών ολικής και γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, καθώς και μικροθρεπτικών συστατικών και βιταμινών  όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο γλυκόζης και ινσουλίνης που παράγονται μετά από κάθε γεύμα και εάν υιοθετηθεί συστηματικά συμβάλλει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης στο αίμα.

Πως σχετίζεται με τον έλεγχο βάρους;

Η έννοια των μικρών και συχνών γευμάτων αν και δεν συμβάλλει άμεσα στη ρύθμιση του βάρους, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα επιδρά θετικά στο σωματικό βάρος και στην πρόληψη της παχυσαρκίας μέσω τεσσάρων βασικών μηχανισμών! Βοηθά στον έλεγχο του αισθήματος της πείνας καθώς και τη ρύθμιση του μεγέθους των γευμάτων, ενώ επίσης αυξάνει και την πρόσληψη υδατανθράκων έναντι λιπιδίων. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αντισταθμίσει την κατανάλωση πλούσιων ενεργειακά γευμάτων το βράδυ, καθώς επίσης ταυτίζεται με έναν δραστήριο τρόπο ζωής και αυξημένη φυσική δραστηριότητα!

Πως μπορεί να εξελιχθεί σε εχθρό της υγείας μας;

Το snacking, ελλοχεύει ορισμένους κινδύνους και μπορεί να μην είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται..! Σύμφωνα με τις συστάσεις, ενθαρρύνεται μια ισορροπημένη δίαιτα με κατανάλωση 1-3 σνακ, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε ενέργεια, λίπος, αλάτι και σάκχαρα. Έτσι σε αντίθεση με αυτές  η συχνή και σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωση τσιπς, αναψυκτικών, αρτοσκευασμάτων και γλυκών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας καθώς και στην επιδείνωση των κλινικών δεικτών.

Υγιεινές  προτάσεις

4 γευστικές προτάσεις που συνδυάζουν την ευκολία του σνακ με την απόλαυση του τραγανού φύλλου ζύμης και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι στα χέρια σας! Βασικό συστατικό των σνακ είναι κριτσανιστά φύλλα ζύμης ψημένα στο φούρνο χωρίς συντηρητικά και trans λιπαρά!

  • Τραγανή μπρουσκέτα
    Προσθέστε στα τραγανά φύλλα ζύμης τριμμένη φέτα η μυζήθρα, φρέσκια ντομάτα και ελιές!
  • Τσιπς αβοκάντο
    Αλείψτε πάνω στα κριτσανιστά φύλλα ζύμης αβοκάντο και προσθέστε λίγο τόνο ή σολωμό για έξτρα γεύση!
  • Νόστιμα λαχανικά
    Αλείψτε πάνω στα κριτσανιστά φύλλα ζύμης τυρί cottage ή τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών και προσθέστε αγγούρι και καρότο!
  • Τραγανογλυκάκι
    Χρησιμοποιήστε σαν βάση τα τραγανά φύλλα ζύμης και προσθέστε τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών, μαρμελάδα φράουλα η κεράσι και απολαύστε με όλες σας τις αισθήσεις!
  • Crunchy hummus
    Αλείψτε πάνω στα κριτσανιστά φύλλα ζύμης  hummus και προσθέστε sticks από καρότο, αγγούρι και φρέσκια πιπεριά και απολαύστε την αγαπημένη σας ταινία!

 

REFERENCES

  1. Chaplin, K., & Smith, P. (2011). Definitions  and perceptions of snacking. Current Topics in Nutraceuticals  Research9(1/2), 53.
  2. Haveman-Nies A, de Groot LP & van Staveren WA. Snack patterns of older Europeans. Journal of the American Dietetic Association. 1998, 1297–1302.
  3. Adams J, O’Keeffe M & Adamson A. (2005). Change in snacking habits and obesity over 20 years in children aged 11 to 12 years. Final report to the Food Standards Agency.
  4. Stroehla BC, Malcoe LH & Velie EM. (2005). Dietary sources of nutrients among rural Native American and white children. Journal of the American Dietetic Association. 1908–1916.
  5. Drummond, S., Crombie, N., & Kirk, T. (1996). A critique of the effects of snacking on body weight status. European journal of clinical nutrition50(12), 779-783.
  6. Speechly, D. P., & Buffenstein, R. (1999). Greater appetite control associated with an increased frequency of eating in lean males. Appetite33(3), 285-297.
  7. Baecke, J. A., van Staveren, W. A., & Burema, J. (1983). Food consumption, habitual physical activity, and body fatness in young Dutch adults. The American journal of clinical nutrition37(2), 278-286.
  8. Miller, R., Benelam, B., Stanner, S. A., & Buttriss, J. L. (2013). Is snacking good or bad for health: An overview. Nutrition Bulletin38(3), 302-322.